Suomessa ei voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa. Voit ainoastaan kilpailuttaa sähkönmyyjäsi. Kilpailutuksen voit tehdä tästä.
Sähkösopimuksen voit tehdä minkä tahansa suomalaisen sähköfirman kautta. Mutta sähköt kotiisi siirtävä taho on aina ennalta määrätty.
Suomessa siis maksat aina sähköstä sähköyhtiölle, ja erikseen sähkönsiirrosta paikalliselle sähkönsiirtofirmallesi. Paikkakunnallasi voi olla vain yksi sähköä siirtävä taho.
Tässä kattava opas sähkönsiirron ja sähkölaskun ymmärtämiseen.
Sähkölaskusi koostuu useasta osasta
Kun maksat sähköstä, maksat useasta eri komponentista sähkössä. Olennaisimmat näistä ovat:
- Sähkönkulutusmaksu
- Sähkönsiirtomaksu
- Verot
Tämän lisäksi on huoltovarmuusmaksu, marginaalit, perusmaksut, kuukausimaksut, sopimussakot, jne. Nämä kuluerät riippuvat erilaisista tekijöistä, kuten Suomen laista, sähkönkulutuksesta ja sopimustyypistä.
Säästäminen alkaa kilpailutuksesta. Vaikka Suomessa voit (ja kannattaakin) kilpailuttaa sähköä myyvän yhtiön, sähkönsiirron osalta se ei ole mahdollista.
Suomessa on linjattu, että jokaisella alueella toimii vain yksi jakeluverkkoyhtiö. Tämä jakelufirma siirtää sähkön kotiisi riippumatta siitä, keneltä sähkösi ostat. Näin ollen sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa.
Jos tämä sai sähkönmyyntiyhtiöt kuulostamaan turhalta, kannattaa lukaista tämä postaus.
Ja jos haluat nähdä listan kaikista suomalaisista sähkönsiirtofirmoista vilkaise tämän artikkelin loppuun.
Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen jakelufirma
Suomessa jokaisella paikkakunnalla on oma jakeluverkkoyhtiönsä. Tämä hallinnoi alueen sähkölinjoja ja -kaapeleita. Nämä yhtiöt ovat monopoliasemassa, eikä niiden infrastruktuuria voi käyttää muut yhtiöt.
Tässä yksinkertaistettu kuva siitä, miten sähkö kulkee tuotantolaitoksilta kotiisi Suomessa:
Sähkömyyjät, kuten esim. Väre toimii periaatteessa vain välikätenä tuotantolaitoksen ja kuluttajan välissä. Sähkö tulee aina samaa valtion ylläpitämää verkostoa pitkin kotiisi — riippumatta siitä, keneltä sähkösi ostat.
Ei toki sovi unohtaa, että Suomessa on myös monia sähkönmyyntifirmoja, jotka tuottavat ja siirtävät sähköä sen myymisen lisäksi.
Karkeasti tarkasteltuna, rahan liike Suomen sähköverkossa näyttää tältä:
Ja en siis missään tapauksessa väitä, että sähköyhtiöt, jotka eivät itse tuota sähköä tai siirrä sitä olisivat jotenkin turhia.
Kun maksat sähkölaskusi, maksat sähköä myyvälle yhtiölle siitä, että he hoitavat sähköntilauksen tuotantolaitoksilta, varaa oikean määrän sähköä sinulle, ja myy ylijäämät puolestasi takaisin markkinoille. Tämä olisi lähes mahdotonta tai ainakin epäkäytännöllistä tehdä itse.
Mutta sähköä myyvät firmat eivät monesti siirrä sinulle ostettua sähköä kotiisi. Tämän tekee paikallinen jakeluverkko, ja tästä johtuen joudut maksamaan heille sähkönsiirtolaskun erikseen.
Joissain tapauksissa (kuten Helsingissä) Helen sekä tuottaa, myy, että siirtää sähköä. Tällöin ei tule kahta erillistä sähkölaskua. Mutta monissa muissa tapauksissa sähkölaskusi on yleensä kaksiosainen!
Mitä sähkönsiirto maksaa?
Sähkönsiirron hinta perustuu jakeluverkkoyhtiön hinnoitteluun. Se vaihtelee paikkakuntakohtaisesti. Periaatteessa tällä ei ole väliä, sillä hinnalle et voi tehdä yhtikäs mitään.
Vaikka sähkön siirto-osuuden hintaa ei voi kilpailuttaa Suomessa, Energiavirasto valvoo hinnoittelua tarkasti. Siirtohinta tulee aina olla sen mukainen, että sillä voidaan kattaa sähköverkon rakentaminen, ylläpito ja kehittäminen. Mutta samalla sen on pysyttävä kohtuullisena kuluttajille.
Sähkön kilpailuttaminen
Vaikka sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, sähkön hinnan voi.
Kilpailutus kannattaa tehdä kerran vuodessa, jotta ei maksa markkinatilanteiden heiluttamasta sähköstä liikaa.
Yhteenveto
Suomessa ei voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa. Mutta sähköenergian osalta sinulla on valinnanvaraa, sillä sähköä myyvän firman voi aina kilpailuttaa!
Leave a Reply